ziemniaki nadziewane fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    7 sztuk
  • jajo

    1 sztuka
  • ser żółty

    50 g
  • fasola

    1 szkl
  • jajo

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    troche
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ściąć czuby i wyrównać spody, aby mogły \"stać\", łyżeczką wydrążyć miąższ, aż powstanie wgłębienie. Włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 6 min. Wyjąć cedzakiem, obtoczyć w rozbitym jajku i tartym serze. Wnętrze wypełnić nadzieniem, na każdym ziemniaku położyé kawałeczek masła i posypać szczyptą utartego sera. Ustawić na ruszcie w piekarniku, pod rusztem postawić blaszany talerz lub miseczkę z wodą. Jeżeli nie mamy rusztu, ułożyć ziemniaki na blaszce i podlać kilkoma łyżkami wody. Zapiekać ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi ogórkami.
Przygotowanie nadzienia: Namoczoną fasolę lub groch ugotować i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Wbić jajko, dodać podsmażoną w odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę, sól i przyprawy. Masę dobrze wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila/kami007 25.11.2011 18:26
ciekawe
Kamila/kami007 25.11.2011 18:26
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat