Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • zakwas pszenny

    3 łyżki
  • mąka pszenna typ 750

    chlebowa 1/2 szklanki
  • woda ciepła

    1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    12 g

Ciasto właściwe

  • ziemniaki

    40 dkg
  • mąka pszenna typ 650

    7 szklanek
  • siemię lniane

    2/3 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • piwo jasne

    1 szklanka
  • woda ciepła

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 2 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Na drugi dzień obrać ziemniaki, umyć je, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).
Krok 3 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 4 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Dodać do nich zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, piwo, wodę i ziemniaki, wymieszać.
Krok 6 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
Krok 7 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
myszka6 18.07.2016 11:59
Apetycznie wygląda
Mniam 16.07.2016 22:59
Idealny chlebuś na śniadanie :)
Alex_M 16.07.2016 18:34
pyszny chlebek :)
gosia1988 16.07.2016 12:42
Smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat