Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczanki z grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 duże
pieczarki 25 dkg
cebula 1
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
mąki pszennej 1 łyżka
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczanki z grzybami

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy,i dokładnie ugniatamy i studzimy. Później dodajemy jajko, potem wsypujemy mąki ziemniaczanej i pszennej, zioła, sól i pieprz, mieszamy.
Pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy pieczarki, gotujemy aż woda z pieczarek wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem,można dodać zioła. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy pieczarki i starty żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące pszennej.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 05.12.2013 10:38
interesujące placuszki
sylwiusia055 07.07.2013 18:26
ciekawe placki
gusia1000 05.07.2013 22:00
Super jedzenie.
Megg 30.06.2013 20:26
super takie kotleciki
Konczi 30.06.2013 20:17
lubię takie kotleciki ziemniaczane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak