Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczane pączusie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna 0,5 kg
margaryna 1/2 kostki
drożdże 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
jajko 2 szt
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane pączusie

Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez maszynkę. Margarynę rozpuściłam w rondelku, drożdże zasypałam cukrem. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszałam dodając mąkę i spirytus. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość uformowałam z niego kuleczki. Zostawiłam je na chwilę na stolnicy by ponownie wyrosły. Pączki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu kładąc je na ręcznik papierowy. Pączki nadziałam jak już były zimne. Do tego celu użyłam szprycy do dekorowania potraw. Na koniec posypałam je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.10.2013 10:44
wspaniałe!!!!!!
GOSIA18 05.02.2013 19:57
pyszności
gosia56 05.02.2013 15:22
super
agnieszka214 05.02.2013 15:19
uwielbiam pączki i czesto je robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak