Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 szt
  • polędwiczki wieprzowe

    1 długa
  • przyprawa uniwersalna

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • masło

    20 g
  • mąka

    20 g
  • mleko

    200 ml
  • ser cheddar

    50 g
  • mieszanka ziół

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy. Gdy już będą gotowe, odlewamy wodę i pozostawiamy do przestygnięcia.

Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, a następnie smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowujemy sos serowy na bazie beszamelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie podlewamy po 0,1 litra mleka, mieszamy tak, aby składniki się połączyły i powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser cheddar oraz zioła. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plasterki, polędwiczki wieprzowe, sos serowo-ziołowy, starty żółty ser. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 04.02.2013 23:52
Takiego obiadu to ja nie przepuszczę, kiedy robisz ?
smakowita 03.06.2012 12:20
na pewno smaczna
Iwona56 09.05.2012 09:27
znakomite danie
Papryczka 02.01.2012 12:39
pycha
monisia1977 03.01.2011 12:40
dobre
Tahitha 19.12.2010 10:42
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Przyda się jeszcze jeden przepis do wypróbowania.
Monika193 19.12.2010 09:20
przepyszna
MAR3STA 18.12.2010 22:22
z polędwiczką, co za rozkosz dla podniebienia
MAŁGORZATA108 18.12.2010 14:23
Wygląda super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat