Ziemniaczana zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    40 dag
  • cebula

    1 szt
  • wędzony boczek

    15 dag
  • kiełbasa

    10 dag
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • żółty ser

    10 dag
  • jaja

    1 szt
  • pomidor

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszka

    1/2 pęczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotować ok. 10 min. Odsączyć. Naczynie żaroodporne wysmarowac masłem i na dnie ułożyć pasterki. Boczek pokroić w kostkę ,a kiełbasę w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z boczkiem i kiełbasą. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.Smażonkę przełożyć na ziemniaki. Śmietanę wymieszać z srem startym na tarce o dużych oczkach i rozmąconym jajkiem, zalać zapiekankę. Piec w 200 stopniach przez 15-20 min. Po zapieczeniu na wierzchu poukładać pomidora pokrojonego w ćwiartki i posypać posiekana zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 12.03.2012 08:09
mniam
Łukasz15 18.01.2012 08:55
pyszna
Anna169Hosz 11.01.2012 19:21
Bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane a z pomidorkami nigdy nie próbowałam?
Wacław 30.11.2011 08:59
pyszna !
mikrusiak 28.11.2011 20:01
naprawdę super...:)
1j1o1l1a1 28.11.2011 17:11
APETYCZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat