Zielony łosoś i ziemniaki też

Zielony łosoś i ziemniaki też

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • sól kamienna

    do smaku
  • oliw

    3 łyzki
  • listki szpinaku

    2 garsci
  • koperek

    1 łyżeczka
  • jajko

    1
  • ziemniaki

    5
  • śmietana

    1 łyżka
  • masło

  • łosoś filet

    2 ze skórą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy solą i pieprzem,polewamy oliwą.Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
W dniu przygotowania potrawy obieramy ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszmy razem ze śmietaną .Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.

Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C.

Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe,delikatnie mieszamy.Taka miksturą polewamy łososia .Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem.Pieczeny do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie"
Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat