Zielone pomidory z waniliowymi lodami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory zielone

    1 kg
  • cukier

    75 dag
  • woda

    200 ml
  • Cynamon cały Prymat

    1 szt
  • lody waniliowe

  • limonka

    2 liście
  • wanilia

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory pokroić w plastry (jeżeli są pestki usunąć je) i blanszować przez 1 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ugotować syrop z cukru z wanilią i cynamonem, dodać listki limonki.
Do wrzącego syropu włożyć pomidory i smażyć na małym ogniu, potrząsając rondlem, przez 5 min. Czynność powtórzyć drugiego i trzeciego dnia. Gdy pomidory będą już szkliste nałożyć do wyparzonych słoików i zalać syropem.
Syrop sam w sobie jest już smakowitą doskonałością, polecam do herbaty i jako polewę do deserów .
Tutaj zielone pomidory polecam z lodami. Są na prawdę pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata999 23.11.2013 00:33
Pomidory rewelacja.W przyszłym roku zrobię.
Christopher 22.11.2013 23:51
Taka pomidorowa konfitura jest bardzo atrakcyjna.Kiedy podałem pierwszy raz,goście mieli problemy z identyfikacją.No,niestety sezon minął,ale słoiczek mogę Ci przesłać.
ao_12 22.11.2013 21:46
Christopher i gdzie ja teraz znajdę zielone pomidory? Spróbowałabym z chęcią, te zielone pomidory w połączeniu z lodami, aż kuszą...muszę wytrzymać do lipca ;)
Maria 70 22.11.2013 20:17
Oryginalne pomidory,bo lody to dodatek smaczny.
joanna__s 22.11.2013 16:59
Bardzo ciekawe połączenie, oryginalne i smaczne.
Rysia 22.11.2013 15:32
Ciekawy przepis na słodkie zielone pomidory.
dodi 22.11.2013 15:20
muszą być pyszne
bogusia19 22.11.2013 14:40
pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat