Zielone pomidory z cebulą w zalewie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielone pomidory

    2,5 kg
  • cebula

    4
  • papryka czerwona

    2
  • sól

  • ocet 10 %

  • cukier

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto
Pomidory kroimy w plasterki. Cebulę w piórka a paprykę w słupki. Wszystko razem mieszamy, solimy i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Krok 2 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto
W między czasie przygotowujemy zalewę. Do odmierzonej ilości wody wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy do pomidorów. Całość odstawiamy na kolejne 2 godziny.
Krok 3 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto
Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Następnie nagrzewamy piekarnik do temp 180C, wstawiamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut (od momentu osiągnięcia wymaganej temp). Idealna do domowych obiadków. Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 13.10.2015 22:16
niedawno zrobiłam bardzo podobną
Klausia 09.10.2015 21:08
Taka obróbka usuwa tomatynę?
Kuchenka 25.08.2014 18:09
Też taką robię , również smaczna na kanapkę :)
Ewelina38 06.01.2014 15:43
też robię taką sałatkę, bardzo ją lubimy :)
mariel78 29.09.2013 20:29
Lubie takie
Anna169Hosz 29.09.2013 18:01
Robię co roku - są świetnym dodatkiem do drugiego dania.
Agata 29.09.2013 17:24
fajnie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat