zielone pomidory w korzennej marynacie...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielone pomidory

    2 kg
  • cebula

    5 sztuk
  • marchew

    4 większe
  • marynata korzenna

  • woda

    8 szklanek
  • ocet 10 %

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    1 czubata łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

pomidory zielone dobrze umyć

pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ

cebule obrana pokroić w plasterki a marchew obraną zetrzeć na tarce w plasterki

wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin

wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł

z podanych składników zagotować marynatę

pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą

dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut

zostawić w garnku do wystygnięcia

słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu

smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 15.10.2015 18:49
akurat na zime :)
IwonaKa 01.12.2013 11:25
bardzo lubię sałatki z zielonych pomidorów,Twoja jest świetna
fotoviderek 26.09.2013 07:52
Świetny zapasik na zimę:)
Beatris 25.09.2013 11:07
Takie dodatki do obiadu bardzo lubię.
Sylwia26 25.09.2013 10:12
ślinka leci :)
dodi 25.09.2013 09:12
dzięki za super przepis
Konczi 25.09.2013 09:05
super, lubię takie, teściowa moja robi bardzo podobnie
noninka77 25.09.2013 08:44
świetny przepis na moje pomidorki które jeszcze nie zdążyły się zaczerwienić:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat