Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zielone pierogi z fasolką adzuki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
woda gorąca z odciśniętego szpinaku 200 ml
masło rozpuszczone 30 g
sól ok.1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

nadzienie

fasolka adzuki 100 g
papryka czerwona 1 śerdnia
cebula czerwona 1 śerdnia
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz szczypta
przyprawy do fasoli 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1/2 -1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: zielone pierogi z fasolką adzuki

Kroki postępowania

1
Fasolę namoczyć, wypłukać i gotować w nieosolonej wodzie ok 50-60 minut, solimy pod koniec gotowania, odcedzić.
Paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy paprykę (razem z sokiem który puściła), cebulę z łyżką oliwy. Po kilkunastu minutach dodajemy ocet balsamiczny, smażymy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy patelnię o ognia , dodajemy ugotowaną fasolkę , przyprawy, mieszamy i studzimy. Fasolkę lekko rozgniatamy łyżką lub widelcem.
Krok 1 - zielone pierogi z fasolką adzuki foto
2
Zielony sok pozostały po odciśnięciu szpinaku doprowadzamy do wrzątku i rozpuszczamy w nim masło. Do mąki dodajemy sól, czosnek i zalewamy gorącym sokiem szpinakowym. Szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2 - zielone pierogi z fasolką adzuki foto
3
Wyrobione ciasto dzielimy na części i każdą wałkujemy bardzo cienko.
Krok 3 - zielone pierogi z fasolką adzuki foto
4
Ja pomagałam sobie formą do uszek. Ciasto nadziewałam farszem i przykrywałam drugim kawałkiem ciasta.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia.
Można posypać je pozostałym farszem.
Krok 4 - zielone pierogi z fasolką adzuki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.11.2016 10:22
ciekawe pierogi
MałaMi89 10.11.2016 23:08
Bardzo ciekawe ;)
KORAL 10.11.2016 22:32
Dziękuję, wymyślałam je w trakcie robienia i tak wyszło :)
RenataZ-et 10.11.2016 20:32
bardzo fajne pierogi
Beatris 10.11.2016 19:34
Pycha, dużo bym dała za porcyjkę :)
w mojej kuchni 10.11.2016 19:30
same pyszności
Aleksandra/Olcia 10.11.2016 18:56
jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak