Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone muffiny kukurydziane z rodzynkami i mini kiwi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nie zawierają żadnych barwników, a swój zielono-niebieski kolor zawdzięczają mące z niebieskiej kukurydzy. Są mięciutkie, bardzo wilgotne oraz wspaniale komponują się z rodzynkami i kawałkami mini kiwi.

Składniki:

Na około 8 sztuk:

mąka z niebieskiej kukurydzy 120 gramów
cukier 80 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko 125 mililitrów
olej 125 mililitrów
rodzynki 25 gramów
mini kiwi 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone muffiny kukurydziane z rodzynkami i mini kiwi

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.

Suche składniki połączyć z mokrymi (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej).

Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz uprzednio pokrojone na 4 części mini kiwi.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:11
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak