Zielone curry z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki świeże

    40 dag
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • olej

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • sól

  • czarny pieprz

  • pasta curry

    2 zielona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotuj 1 litr wody.
Zamrożone krewetki przełóż na cedzak, przelej wrzątkiem, odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż cały czas mieszając przez pół minuty. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Dodaj krewetki. Wymieszaj i smaż często mieszając na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż krewetki zmienią kolor, a sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę i wymieszaj. Od razu podawaj z białym pieczywem.


Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz przyrządzić własną, świeżą pastę curry, zmiksuj na jednolitą masę: dwie drobno pokrojone łodygi trawy cytrynowej, jedną zieloną papryczkę chilli, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny oraz dwie garście świeżych liści kolendry. Pastę dopraw solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat