Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciacho
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo zwiększając obroty robota. Gdy białka będą już całkowicie sztywne, ciągle miksując, partiami dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
700 ml soku zagotowujemy. W pozostałym mieszamy dokładnie wszystkie budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciągle mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia,
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na białą warstwę. Chłodzimy do całkowitego stężenia.