Zielona tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jaja

    1 sztuka
  • jogurt grecki

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • szpinak świeży lub mrożony

    1 opakowanie
  • ser feta

    150 gram
  • pieprz

    1 szczypta
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • jaja

    2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Połącz wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wyjmij i zagnieć lekko ciasto, ułóż w formie na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem albo silikonowej). Na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp na niego fasolę, groch albo ceramiczne kuleczki do zapiekania, aby tarta nam się “nie podniosła”. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Farsz: Podgotuj świeży szpinak, aby lekko zmiękł. Następnie posiekaj go, nie musisz robić tego bardzo dokładnie. Pokrój pomidory na małe kawałki. Pokrusz 2/3 fety. Dodaj przyprawy do smaku.

Tarta: Na wierzch tarty wyłóż farsz, rozprowadź dokładnie po całości. Na wierz pokrusz resztę fety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut albo do ścięcia się jajka (trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze).

Smacznego. Nie dodawaj soli do farszu ani ciasta jeżeli nie lubisz mocno słonych, gdyż feta jest sama w sobie słona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 02.02.2019 09:53
Jak dla mnie pychota, przepis warty wypróbowania :)
babeczka007 13.11.2013 09:03
super wygląda
biatriss 16.06.2013 21:16
wyszła świetna!
agnieszkalider 06.01.2013 19:24
pycha
annagebalska 04.01.2013 08:55
świetne
Sylwia56 10.12.2012 17:58
super
Anna169Hosz 10.12.2012 16:19
Zapowiada się bardzo smaczne danie.
Laila2786 10.12.2012 15:29
z chęcią bym posmakowała
Piotr-21 10.12.2012 15:08
smaczna
IwonaKa 10.12.2012 14:59
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat