Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zielona soczewica po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 120 g
kiełbasa śląska 300 g
cebula 1 duża
masło klarowane 1 łyżka
sos sojowy 5 łyżek
suszone papryczki chili 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 ziarna
koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 5 łyżeczek
soczewica zielona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: zielona soczewica po bretońsku

Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim i dwiema papryczkami chili (nie sól, tylko dodaj sos sojowy), możesz do garnka włożyć skórkę z wędzonego boczku – doda ona charakterystycznego, przyjemnego aromatu wędzonki i sporo smaku. Nie wylewaj wody, uzupełnij płyn tak, aby soczewica znajdowała się centymetr poniżej jego poziomu (jeśli gotujesz w niskim i szerokim garnku, to wody daj trochę mniej).
Zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulę, dodaj do niej pokrojony boczek i kiełbasę. Podsmaż chwilę. Całość przełóż do garnka z soczewicą i wymieszaj (zanim to zrobisz warto zapolować na wrzucone wcześniej papryczki, można je wyjąć). Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, niech lekko bulba. Dodaj koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach majeranek. Dopraw solą i pieprzem, jeśli uważasz, że całość trzeba jeszcze „dosmaczyć”. Przez kilka minut trzymaj całość na małym ogniu, często mieszaj. Gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:01
przyznam że jeszcze nie jadłam soczewicy, ale jak jest opcja po bretońsku to pewnie bym polubiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak