Zielona przekąska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • masło

    100 g
  • mąka

    200 g
  • woda

    70 ml
  • sól

  • Nadzienie:

  • cebula

    1 szt
  • groszek mrożony

    800 g
  • ricotta

    200 g
  • jajka

    2 szt
  • żółtko

    1 szt
  • parmezan starty

    150 g
  • szynka

    150 g
  • Szafran nitki Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zielona przekąska foto
Z zimnego masła, maki, szczypty soli i lodowatej wody zarobić ciasto. Owinąć je folia spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Na oliwie usmażyć cebule, dodać groszek, posolić i dusić ok.12 minut. Następnie zmiksować i połączyć z jajkami, ricotta i parmezanem.
Krok 2 - Zielona przekąska foto
Formę wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nałożyć polowe farszu, przykryć szynka i kolejna warstwa farszu. Zapiec w 180° ok.40 minut.
Krok 3 - Zielona przekąska foto
Przygotować sos z 2 łyżek ricotty, szczypty szafranu, łyżeczki oliwy i łyżki mleka. Posmarować nim wierzch. Udekorować groszkiem i szynka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 03.03.2014 05:56
smaczna przekąska
Alex_M 23.02.2014 12:37
podoba mi się :)
Dorian 26.08.2013 20:24
ciekawa przekaska
Seba 14.05.2013 08:50
fajna ta przekąska
ben-ka 06.05.2013 09:08
wspaniała propozycja na kolacyjkę.
Angelika10 26.03.2013 00:17
super przepis
Bernadeta1 08.02.2013 00:39
to moje smaki
berys18 22.11.2012 13:01
ciekawy pomysł
Grażyna13 27.10.2012 16:00
Pyszności :)
kate.500 15.09.2012 20:58
fajny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat