Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
woda gazowana 1 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier puder
jabłka 4 szt
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z jabłkami

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Piec ok 55 minut w temp 180 st C. upieczone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.02.2017 11:49
bardzo pyszne na pewno
ania2610 21.02.2017 18:11
bardzo lubię zebrę, z jabłkami jeszcze nie robiłam :)
Krzysztof15 21.02.2017 07:13
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak