Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra wg Patrycji

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier kryształ 1,5 szkl
mąka pszenna 2,5 szkl
napój gazowany 1 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra wg Patrycji

Jaja wyparz, wybij do misy miksera i ubijaj powoli dosypując stopniowo cukier.
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajeczno - cukrowej wsyp część mąki, wlej połowę oleju, dosyp resztę mąki i wlej pozostały olej. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wlej gazowaną oranżadę.

Tak przygotowaną puszystą masę podziel na dwie części.
Do jednej wsyp 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wylewaj naprzemienne na kwadratową blaszkę starając się, aby wyszły ładne esy - floresy.
Ładne zygzaki na wierzchu ciasta możesz uzyskać za pomocą łyżki.

*jeżeli użyjesz gazowanego napoju np. o smaku czerwonych pomarańczy Twoje ciasto będzie miało ładny różowy odcień. ;-)

Ciasto piecz około 45 minut w temp 150 stopni.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.03.2014 13:53
fajna jest
Adam/ZUB3R 26.02.2014 16:34
smaczne ciasto
IwonaDD 16.02.2014 15:24
fajna zebra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak