Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra buraczana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 10 dag
barwnik spożywczy do ciast 7 kropli
masło lub margaryna 1 kostaka
cukier 30 dag
jaja 5 szt.
mąka pszenna 35 dag
proszek do pieczenia 1 szt.
kwaśna śmietana 15 dag
aromat cytrynowy 1 szt.
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra buraczana

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.
Krok 1 - Zebra buraczana foto
2
Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć.
Krok 2 - Zebra buraczana foto
3
Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać , a do drugiej części kilka kropel aromatu.
Krok 3 - Zebra buraczana foto
4
Nakładać na przemian ciasto buraczane z ciastem jasnym. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni około 55 minut.
Krok 4 - Zebra buraczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 05.05.2014 19:02
tulipan ;) fajne ciacho
czekoladka_m 05.05.2014 18:56
Bardzo fajny, oryginalny pomysł:)
kasienka23 05.05.2014 18:43
świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak