Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

kakao 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
czekolada mleczna 10 dag
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać.
Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej,1 szklankę białej oranżady i mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sodą ( masę mieszać delikatnie łyżką) Ciasto podzielić po wymieszaniu na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatkową mąkę i wymieszać.
Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i na dnie kłaść porcjami na zmianę ciasto do wyczerpania się ciasta, zaczynając od środka, a ciasto w formie samo się rozleje.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut do suchego patyczka. Czekoladę połamać do miseczki i wymieszać z mlekiem, następnie rozpuścić na parze lub w mikrofali i polać nią po wierzchu wystudzone ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:28
brakuje mi tylko oranżady w cieście,ale i tak pyszna :)
Konczi 19.12.2016 22:41
pyszne ciacho :)
IKrakowianka 19.12.2016 17:49
ładny wypiek
Janina 19.12.2016 15:52
Fajnie wyszła;))
Jadwiga/Jaga85 19.12.2016 14:09
piękne ciasto
ania2610 19.12.2016 12:31
idealna, równiutka - bardzo lubię!
olkaaa 19.12.2016 11:13
też taką robię
ben-ka 19.12.2016 11:03
Dawno jej nie robiłam.
mysza75 19.12.2016 11:02
pyszna zebra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak