Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
grzyby suszone 3-4 szt
przyprawa do potraw do smaku
tłuszcz do smażenia

Marynata

olej rzepakowy 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 2 szt
sos sojowy 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z cebulką

1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.
2. Mięso umyć i pokroić na kawałki (ja pokroiłam na mniejsze po 1 żeberku). Włożyć do marynaty. Wstawić do lodówki na 1-2h.
3. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz. Mięso obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Gdy mięso będziemy przewracać na drugą stronę dodać liść laurowy i ziela angielskie. Mięso co jakiś czas podlewać gorącą, przegotowaną wodą. Smażyć ok 40-45 min.
5. Grzyby suszone namoczyć. Gdy będą miękkie pokroić w kostkę.
6. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, posypać jarzynką. Dodać także pokrojone, namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Żeberka smażyć do miękkości ok 30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:13
dziękuję, polecam!
fotoviderek 09.01.2015 21:35
Żeberka pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak