Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z boczkiem i papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 70 dag
papryka czerwona 2 szt
boczek wędzony 15 dag
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
suszone pomidory 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z boczkiem i papryką

Kroki postępowania

1
Żeberka kroimy na kawałki, opłukujemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy, nacieramy nimi mięso i odstawiamy na kilka godzin. Następnie boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu by powoli wytapiał się tłuszcz.
Krok 1 - Żeberka z boczkiem i papryką foto
2
Boczek przesuwamy na bok patelni i na wytopionym tłuszczu obsmażamy żeberka.Na chwilę przed zdjęciem mięsa z patelni dodajemy posiekany czosnek, tak by mięso i boczek przeszły jego aromatem ale żeby się nie przypalił.
Krok 2 - Żeberka z boczkiem i papryką foto
3
Obsmażone żeberka wraz z chrupiącymi kostkami boczku i tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Żeberka z boczkiem i papryką foto
4
Paprykę /po usunięciu gniazda nasiennego/ kroimy w dużą kostkę i układamy na żeberkach. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Krok 4 - Żeberka z boczkiem i papryką foto
5
Żeberka pieczemy ok. 50 min. Mięso podajemy z chrupiącym boczkiem, upieczoną papryką i kaszą kuskus lub pieczywem.
Krok 5 - Żeberka z boczkiem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 24.06.2016 20:18
Apetyczne.
Wacław 23.06.2016 10:14
syte danie,lubię takie :-)
Babeczka35 23.06.2016 07:55
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak