Żeberka wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • śmietana

    330 ml
  • woda

    0,5 szklanki
  • oregano

  • majeranek

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • cebula

    1 sztuka
  • jakie składniki do mięsa

    dalej widoczne są w opisie, bo się nie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:
0,5 kg żeberek wieprzowych
pieprz
sól
oliwa z oliwek
papryka słodka mielona
bazylia
oregano
Dodatkowo:
ryż
ćwikła
kurkuma

PRZYGOTOWANIE:
W niewielkim rondlu lub garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i dorzucamy do papryki. Smażymy około 5 minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wodę. Mieszamy. Gotujemy około 10 minut a następnie miksujemy (np. blenderem), dodajemy śmietanę, do smaku przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek około 10 minut. Po tym czasie przekładamy mięso do garnka z sosem, przykrywamy i gotujemy około godzinę mieszając co jakiś czas. Podajemy z ćwikłą oraz ryżem gotowanym z kurkumą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 26.11.2011 23:47
co tu dużo pisać cud miód :)
Monika111 24.11.2011 22:03
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat