Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym
0,5 kg żeberek wieprzowych
pieprz
sól
oliwa z oliwek
papryka słodka mielona
bazylia
oregano
Dodatkowo:
ryż
ćwikła
kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
W niewielkim rondlu lub garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i dorzucamy do papryki. Smażymy około 5 minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wodę. Mieszamy. Gotujemy około 10 minut a następnie miksujemy (np. blenderem), dodajemy śmietanę, do smaku przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek około 10 minut. Po tym czasie przekładamy mięso do garnka z sosem, przykrywamy i gotujemy około godzinę mieszając co jakiś czas. Podajemy z ćwikłą oraz ryżem gotowanym z kurkumą.