Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie śmietanowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 60 dkg
kiełbasa śląska 15 dkg
smalec 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cebula 2 sztuki
śmietana 30% 1/2 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie śmietanowym

Mięso pokroić na kawałki po dwa żebra, posolić odstawić na 15 minut.
Obsmażyć na łyżce smalcu na złoty kolor.
Podlać dwoma szklankami wody, nakryć , dusić do miękkości.
Jak mięso będzie miękki, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie tłuszczu.
Dodać mąkę , mieszać aż powstanie złota zasmażka.
Wlać do zasmażki śmietanę, mieszać i zagotować.
Połączyć sos z mięsem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Posypać posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 26.07.2014 20:51
jakie pyszne mięsko
fotoviderek 26.07.2014 09:26
Super potrawa :)
berys18 26.07.2014 09:16
super pomysł
Krzysztof15 25.07.2014 22:37
bardzo smaczne
Bernadeta1 25.07.2014 21:38
na pewno smaczne
Alex_M 25.07.2014 19:58
apetyczne danie :)
jasiek 25.07.2014 18:30
zawsze tylko w ciemnych sosach jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak