Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

olej 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Sos słodko-kwaśny

koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól
woda 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
2
Nacieram dokładnie żeberka marynatą i wstawiam na noc do lodówki, można również zamarynować mięso na kilka godzin przed przyrządzeniem.
Krok 2 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
3
Po nocy spędzonej w marynacie mięso idealnie przejdzie smakami przypraw i skruszeje. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam żeberka z obu stron na złoty kolor, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 3 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
4
W tym czasie przygotowuję sos: w rondelku podgrzewam koncentrat pomidorowy, wodę, musztardę i miód
Krok 4 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
5
Kroję w drobną kosteczkę cebulę oraz odmierzam majeranek, słodką paprykę i zioła prowansalskie.
Krok 5 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
6
Wrzucam wszystko do rondelka, dodaję pozostałe przyprawy oraz ocet winny i doprowadzam do wrzenia.
Krok 6 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto
7
Przekładam obsmażone żeberka do naczynia żaroodpornego, zalewam je sosem (zostawiając niewielką ilość, aby polać na sam koniec pieczenia) i piekę do miękkości mięsa.
Krok 7 - Żeberka w sosie słodko-kwaśnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 18.01.2015 20:19
wyśmienity obiadek
Beatris 18.01.2015 19:51
Wyglądają smakowicie:)
Wafelek2601 18.01.2015 19:02
Bardzo apetyczne
halina17 18.01.2015 18:05
Dobre żeberka.
Adam/ZUB3R 18.01.2015 17:43
wyglądają smacznie
Monika-twin 18.01.2015 17:41
Fajny sos na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak