Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie pomidorowym z ryżem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 700 g
cebula biała 1 sztuka
śmietana 30% 200 m
sól do smaku
natka pietruszki do smaku
ryż 200 g
olej 3 łyżki
przecier pomidorowy 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie pomidorowym z ryżem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żeberka kroimy na małe części. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na oleju podsmażamy cebulę. Szklimy i dodajemy żeberka. Smażymy ok 5 minut z obu stron aby zrumienić. Podlewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Dolewamy wodę w miarę potrzeby.
Krok 1 - Żeberka w sosie pomidorowym z ryżem foto
2
Po ok 30 minutach dodajemy przecier i śmietanę 30 %. Mieszamy. Gotujemy aż się zagotuje śmietana. Dodajemy natkę pietruszki.
Krok 2 - Żeberka w sosie pomidorowym z ryżem foto
3
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy pietruszką.
Krok 3 - Żeberka w sosie pomidorowym z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.06.2013 08:54
bardzo fajny przepis
joanna__s 19.06.2013 19:19
Wieki nie jadłam żeberek. Aż mi ślinka cieknie.
Kuchenka 19.06.2013 18:48
no nawet ładnie wygląda
Kasnaj 19.06.2013 18:16
fajny pomysł
Pyszota 19.06.2013 17:44
super na obiad
Konczi 19.06.2013 17:33
super podoba mi sie ten pomysł na żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak