Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Żeberka w pomarańczy

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe
1 kg
dżem pomarańczowy
3/4 słoika
pomarańcze bez pestek
2 szt
przecier pomidorowy
3/4 szklanki
cebula
1 szt
ząbek czosnku
1 szt
masło
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
oelj

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w pomarańczy

Żeberka myjemy i dzielimy na części,czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę wraz z tymiankiem siekamy drobno, pomarańcze obieramy i kroimy w pół plastry. w wysokim garnku rozpuszczamy masło,szklimy na nim cebulę i czosnek,dodajemy przecier,dżem i tymianek po czym zagotowujemy. Żeberka solimy,pieprzymy i moczymy w glazurze, odstawiając tak na trzy godziny. Po tym czasie wkładamy do brytfanny przekładając je plastrami pomarańczy i pieczemy półtora godziny w 200 stopniach co jakiś czas smarując jeszcze glazurą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 08.12.2011 12:58
pyszne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak