Żeberka w pomarańczy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • dżem pomarańczowy

    3/4 słoika
  • pomarańcze bez pestek

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    3/4 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • oelj

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy i dzielimy na części,czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę wraz z tymiankiem siekamy drobno, pomarańcze obieramy i kroimy w pół plastry. w wysokim garnku rozpuszczamy masło,szklimy na nim cebulę i czosnek,dodajemy przecier,dżem i tymianek po czym zagotowujemy. Żeberka solimy,pieprzymy i moczymy w glazurze, odstawiając tak na trzy godziny. Po tym czasie wkładamy do brytfanny przekładając je plastrami pomarańczy i pieczemy półtora godziny w 200 stopniach co jakiś czas smarując jeszcze glazurą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 08.12.2011 12:58
pyszne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne
Margo1 01.12.2011 10:25
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat