Żeberka po amerykańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • miód

    1/2 słoiczka
  • bulion

    1 szkl
  • musztarda

    1 łyż
  • sos worcestershire

    4 łyż
  • ocet

    4 łyż
  • tymianek

    1 łyż
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka po amerykańsku foto
Żeberka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Następnie dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
Krok 2 - Żeberka po amerykańsku foto
Poszatkowaną cebulę i czosnek szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
Krok 3 - Żeberka po amerykańsku foto
Do cebuli dodajemy przecie, miód, tymianek, sos, ocet, musztardę oraz przyprawy do smaku. Mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Krok 4 - Żeberka po amerykańsku foto
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą. Polewamy sosem. Pieczemy do miękkości ok 1 1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywę aby mięso się przyrumieniło.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 07.05.2015 07:36
smaczny obiad, smaczne mięsko
olkaaa 16.03.2015 08:42
uwielbiam żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat