Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Żeberka pieczone z jabłkami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe
1 kg
jabłka
2 szt
ketchup pikantny
2 łyżki
olej
3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
1/2 szklanki
sól do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone z jabłkami

Przygotować marynatę.
Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę,
pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać
je do żeberek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 24.04.2015 10:09
smaczne mięsko
inka2012 24.04.2015 09:49
apetycznie wygląda :)
bertpvd 24.04.2015 09:40
wygląda przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak