Żeberka na kapuście z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kapusta biała

    1/2 kg
  • pieczarki

    70 dkg
  • cebula

    4 sztuki
  • przecier pomidorowy

    1 słoiczek
  • bulion

    1 litr
  • Sól, pieprz, majeranek

    do smaku
  • margaryna

    1/2 kostki
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 listków
  • żeberka

    1 1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę białą szatkujemy, kiszoną płuczemy. W dużym rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy kapusty oraz pokrojoną w krążki cebule. Wszystko przesmażamy pół godziny bez przykrycia na małym ogniu.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry razem z nóżkami i przesmażamy na masełku, delikatnie posypując solą. Dodajemy do kapusty.
Żeberka płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku, oprószamy pieprzem i solą, obsmażamy z obydwu stron na patelni, aby się ładnie przyrumieniły. Do kapusty dodajemy przecier, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek według gustu, wkładamy żeberka, oraz zalewamy 1 litrem bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Możemy od czasu do czasu przemieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 18.11.2013 14:21
to super konkretne danie
gosia56 19.10.2013 09:40
pyszne jedzonko
Jadwiga/Jaga85 29.09.2013 21:40
Żeberka, kapusta-już lubię to danie:)
Czarnula87 29.09.2013 21:15
mniam po prostu poezja
dodi 29.09.2013 19:39
smakowicie wygląda
Renata9 29.09.2013 18:48
pyszne żeberka
Konczi 29.09.2013 18:46
super jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat