Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka na kapuście z pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1/2 kg
pieczarki 70 dkg
cebula 4 sztuki
przecier pomidorowy 1 słoiczek
bulion 1 litr
Sól, pieprz, majeranek do smaku
margaryna 1/2 kostki
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 5 listków
żeberka 1 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka na kapuście z pieczarkami

Kapustę białą szatkujemy, kiszoną płuczemy. W dużym rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy kapusty oraz pokrojoną w krążki cebule. Wszystko przesmażamy pół godziny bez przykrycia na małym ogniu.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry razem z nóżkami i przesmażamy na masełku, delikatnie posypując solą. Dodajemy do kapusty.
Żeberka płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku, oprószamy pieprzem i solą, obsmażamy z obydwu stron na patelni, aby się ładnie przyrumieniły. Do kapusty dodajemy przecier, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek według gustu, wkładamy żeberka, oraz zalewamy 1 litrem bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Możemy od czasu do czasu przemieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.11.2013 14:21
to super konkretne danie
gosia56 19.10.2013 09:40
pyszne jedzonko
Jadwiga/Jaga85 29.09.2013 21:40
Żeberka, kapusta-już lubię to danie:)
Czarnula87 29.09.2013 21:15
mniam po prostu poezja
dodi 29.09.2013 19:39
smakowicie wygląda
Renata9 29.09.2013 18:48
pyszne żeberka
Konczi 29.09.2013 18:46
super jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak