Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w pomidorach
Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem.
Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min.
Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać od czasu do czasu).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.