Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w pomidorach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
ząbek czosnku 3 szt
mąka 5 łyżek
olej rzepakowy 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
cebula 1 duża
bulion wołowy 1 l
passata pomidorowa 250 ml
kozieradka 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w pomidorach

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ).

Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem.

Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min.

Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać od czasu do czasu).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 11.03.2016 15:28
Niby proste a ślinka cieknie:)
Mniam 11.03.2016 10:53
Lubię tak przygotowane żeberka. Są pyszne!!!
Małgorzata92 11.03.2016 09:42
Smaczne danko :)
w mojej kuchni 11.03.2016 09:38
same pyszności na talerzu
olkaaa 11.03.2016 09:36
bardzo fajne
cukiereczek 11.03.2016 09:33
domowe,pachnące,rewelacyjne
Maridka19 11.03.2016 08:29
Ciekawy pomysł :)
Franciszek 11.03.2016 00:34
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak