Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
keczup 1/2 szkl.
koncentrat pomidorowy 1/2 słoika
woda 1 szkl.
kostka rosołowa 1 szt.
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
ocet 1 łyżka
chili Prymat do smaku
cebula biała 1 szt.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka

Mięso:

Żeberka ok. 2 kg pokroić w porcje : posolić, popieprzyć i dodać słodką paprykę.

Sos:

Do 1/2 szkl. keczupu dodajemy 1/2 słoika koncentratu pomidorowego.
W 1 szkl. wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy do keczupy i koncentratu pomidorowego. Mieszamy wszystko razem łyżką.
Dodajemy 1 łyżkę musztardy i 1 łyżkę octu. Dalej mieszamy dokładnie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanym sosem zalewamy żeberka.

Pieczenie:

Małą ostrą papryczkę lub posypać chili zalać mięso - na noc i dzień i piec w piekarniku ok. 1 godz.
Brytfankę w której pieczemy mięso wykładamy plastrami cebuli i dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak