Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijany torcik

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawa :
masa
DODATKOWO:
marmolada wieloowocowa 1 szk
dżem pomarańczowy 4 łyżka
woda 2 łyżka
cukier różowy
czekolada
rurki waflowe

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany torcik

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Obie mąki przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i wystudzić biszkopt. Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię. Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
Krok 1 - Zawijany torcik foto
2
Masa :
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )

Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą. Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę. Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową. Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.
Krok 2 - Zawijany torcik foto
3
Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor. Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części. Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową. Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy.
Krok 3 - Zawijany torcik foto
4
Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika. Boki tortu dookoła obłożyć rurkami. Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku.
Krok 4 - Zawijany torcik foto
5
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Zawijany torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.09.2014 20:39
rewelacyjny torcik
caralajna 16.05.2013 12:41
świetna prezentacja, fajnie ciacho wygląda w przekroju
Poison1988 23.02.2013 21:44
pięknie pokazane kolejne etapy no i całość - palce lizać :)
Andrzej8 23.02.2013 20:53
pomysłowe
Katarzyna34 23.02.2013 20:44
Super smakowity
arbuzowo 23.02.2013 16:10
Wygląda bardzo ciekawie
Sandra9 23.02.2013 14:59
fajne, za to pracochłonne
noninka77 23.02.2013 14:45
Fajny przepis
Wiesława1 23.02.2013 14:35
super
ZEWA 23.02.2013 14:31
dziękuję :)
miki47 23.02.2013 14:24
nic nie szkodzi Ewo!
ewelinapac 23.02.2013 14:22
świetny przepis , tort wyglada rewelacyjnie
ZEWA 23.02.2013 14:21
nie chciał mi się wgrać przepis dlatego składniki na biszkopt, podstawę i masę musiałam umieścić w etapach przygotowania.
wiola333 23.02.2013 14:19
jeszcze nigdy nie okładałam ciast rurkami muszę tak też zrobić! daję smacznie
wiola333 23.02.2013 14:19
ładny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak