Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany torcik
Kroki postępowania
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Obie mąki przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i wystudzić biszkopt. Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię. Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą. Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę. Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową. Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.