Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg świeży patroszony 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1,5 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
ser wędzony 3 (wędzony)

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Pstrąga w pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy z łusek. Odcinamy głowę, ogon i płetwy. Myjemy, a następnie bierzemy się za filetowanie. Usuwamy zarówno cały kręgosłup jak i mniejsze ości, robimy to za pomocą cienkiego noża, pomagając sobie w razie potrzeby pęsetą.
Krok 1 - Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem foto
2
Na gotową rybę kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i małe kawałki masła. Doprawiamy pstrąga pieprzem i obficie solą.
Krok 2 - Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem foto
3
Kładziemy wędzony ser. Zwijamy całość i obwiązujemy nitką, tak by podczas smażenia wszystko zostało w środku.
Krok 3 - Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem foto
4
Smażymy na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oliwy aż do zarumienia z obu stron. Posypujemy z zewnątrz solą ziołową.
Krok 4 - Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem foto
5
Po usmażeniu podajemy roladkę wraz z nitką. Odchodzi wręcz sama więc usunięcie jej nie stanowi problemu, natomiast zdjęcie jej wcześniej może popsuć estetyczny wygląd zawijańca.

Bardzo smaczny i oryginalny pomysł na obiad, bądź kolację wigilijną.
Krok 5 - Zawijaniec z pstrąga z wędzonym serem, masłem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.12.2013 10:47
bardzo mi się podoba ten pomysł :)
Olga_SK 18.12.2013 10:38
Pychotka :D
Maria 70 18.12.2013 00:44
Bardzo smaczny pomysł.
Kolorowa 17.12.2013 23:35
Ciekawe połączenie, z chęcią wykorzystam ten przepis ;)
borgia 17.12.2013 20:34
Wygląda fantastycznie. Aż żal, że przewidziałam na Święta sandacza (ja już go mam). Ale co się odwlecze, to przecież nie uciecze - tak jakoś mówią :). Postaram się szybko, choć pewnie będzie to już w nowym roku.
Katarzyna54 17.12.2013 19:22
fajna ryba, trochę inaczej jak zawsze
Christopher 17.12.2013 18:27
Smaczna propozycja.
sasanka 17.12.2013 15:46
jeszcze nigdy nie jadłam połączenia ryby i sera :) czas wypróbować :)
Konczi 17.12.2013 14:21
musi być smaczna ta rybką
magdziorka6 17.12.2013 14:13
pyszny kawałek rybki
Marta11 17.12.2013 13:07
pyszna rybka
Joannasz3190 17.12.2013 12:31
Ciekawe danie :)
Kuchenka 17.12.2013 12:26
wyborne danie
iwi 17.12.2013 12:16
Pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak