Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec różano- orzechowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
drożdże 5 dag
masło 12 dag
cukier waniliowy 1 sztuka

DODATKOWO

konfitura z płatków róży 1 słoiczek, domowej roboty
orzechy włoskie siekane 15 dag
jajko do smarowania
lukier biały do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec różano- orzechowy

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego rozczynu. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do „pracującego” rozczynu dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zawijaniec różano- orzechowy foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy równą warstwą konfitury różanej.
Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi posmarowane konfiturą ciasto.
Krok 2 - Zawijaniec różano- orzechowy foto
3
Brzegi ciasta delikatne zawijamy i zwijamy roladę.
Krok 3 - Zawijaniec różano- orzechowy foto
4
Gotową roladę przecinamy wzdłuż , nie przecinając jednego końca.
Krok 4 - Zawijaniec różano- orzechowy foto
5
Rozcięte połówki zaplatamy ze sobą. Zawijaniec przekładamy na dużą blaszkę i smarujemy jajkiem. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut by delikatnie wyrósł.
Krok 5 - Zawijaniec różano- orzechowy foto
6
Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepły przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy (użyłam domowego lukru, czyli 2 łyżki mleka wymieszane z około 5 łyżkami cukru pudru). Lukier dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami. Zawijaniec pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6 - Zawijaniec różano- orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.12.2016 17:36
Bardzo dobry
iziona 07.12.2016 17:02
Niesamowicie apetyczny :)
Wiktoria29 07.12.2016 16:39
wygląda wyśmienicie
Agnieszka-87-25 07.12.2016 15:37
fajny jest
adelajda 07.12.2016 15:25
Pyszne ciacho :)
Janina 07.12.2016 15:09
Super smaki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak