Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zawiana śliwka.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4
mąka pszenna 1 szk.
cukier 1 szk.
budyń śmietankowy 1
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka

Krem

mleko 0,5 l.
mąka pszenna 1 szk.
cukier 0,5 szk.
aromat śmietankowy 0,5

śliwki

śliwki suszone 200 gr.
wódka 200 ml.

polewa czekoladowa

margaryna 0,5
cukier 3 łyżki
mleko 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Porada

Do ciasta można dodać inne owoce,mogą też być z nalewek.

Przepis i sposób przygotowania na: zawiana śliwka.

Biszkopt-ubić żółtka na sztywno dodać cukier,żółtka,mąkę,proszek do pieczenia,olej i na koniec budyń,wszystko razem ubić(wszystkie składniki łączymy ze sobą pokoleii )Ciasto wylać na blachę i piec 40 min.150 stopni.Śliwki suszone najlepiej namoczyć w alkoholu 3 godz. wcześniej aby się przeżarły.Krem-połowe mleka gotujemy,a w reszcie mieszamy mąkę i cukier,jak pierwsza połowa się będzie gotować dodajemy drugą i gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie budyń,wyłączamy,czekamy aż ostygnie dodajemy pół kostki masła i aromat-miksujemy aż powstanie krem.Polewa-margarynę rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier,mleko,gotujemy,po zagotowaniu wyłączamy dodajemy cacao i mieszamy aż powstanie polewa.Na spód biszkopt,krem,śliwki i na to polewa.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 16.02.2016 17:11
Świetne ciacho :-)
adelajda 16.02.2016 17:02
fajne ciacho :)
mirosława4 16.02.2016 16:10
ciekawa nazwa :)
Habibi 16.02.2016 14:54
lubię takie ciasta :)
Małgorzata92 16.02.2016 12:34
Fajna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak