Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaściankowe faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 8 sztuk
spirytus 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zaściankowe faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Po środku robimy mały dołek i dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy spirytus, sól i częściowo śmietanę, zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeżeli jest za twarde dodajemy odrobinę śmietany a jeżeli za rzadkie trochę mąki.
Krok 1 - Zaściankowe faworki foto
2
Żeby dobrze i szybko napowietrzyć ciasto przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 2 - Zaściankowe faworki foto
3
Formujemy z niego kulkę i przykrywamy miską aby nie wyschło. Z ciasta odcinamy po małym kawałku, wałkujemy je jak najcieniej. Kroimy w paski, po środku każdego robimy nacięcie, przez które przewijamy jeden koniec . Faworki smażymy od razu na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Powinny mieć słomkowy kolor. Wyjmujemy cedzakową łyżką bezpośrednio na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem obsypujemy je cukrem pudrem.
Krok 3 - Zaściankowe faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 23.02.2015 14:50
tez lubie bardzo faworki
gottrina 23.02.2015 07:36
uwielbiam faworki
sammakko 22.02.2015 22:02
Oj biedna ty Marta jesteś tylko te torty i torty ;) Jak będę robiła następnym razem to dam Ci znać ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2015 21:57
Dawno już nie jadłam faworków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak