Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szkl
jabłka 1/2 kg
żółtko jajek 3 szt
masło 15 dag
cukier 3-4 łyż
cynamon
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy z dodatkiem cukru i cynamonu, do momentu aż zmiękną.
Krok 1 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
2
Ryż gotujemy ze szczyptą soli i łyżką masła. Następnie ugotowany ryż mieszamy z pozostałym masłem utartym z żółtkami.
Krok 2 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
3
Ryż dzielimy na dwie części. Pierwszą część ryżu przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ryż wykładamy przesmażone jabłka, które przykrywamy pozostałym ryżem.
Krok 3 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
4
Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Smacznego!
Krok 4 - Zapiekany ryż z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 23.12.2013 08:24
zawsze mi smakuje
cooleczka 15.02.2013 09:41
moja babcia taki robiła
Adam/ZUB3R 27.10.2012 23:22
mniam
pestka 19.10.2012 14:40
bardzo dobre
Jola67
Jola67 15.10.2012 05:30
Porządny przepis na ryż z jabłkami!
Jola67
Jola67 15.10.2012 05:30
Porządny przepis na ryż z jabłkami!
Jola67
Jola67 15.10.2012 05:30
Porządny przepis na ryż z jabłkami!
Jola67
Jola67 15.10.2012 05:30
Porządny przepis na ryż z jabłkami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak