Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
makaron koszyczki
250 g -
filet z kurczaka
2 szt -
cebula
2 szt -
groszek mrożony
120 g -
ser pleśniowy niebieski
50 g -
ząbki czosnku
2 szt -
oliwa
3 łyżki -
śmietana 18 proc
100 ml -
orzechy włoskie
100 g
Składniki na sos
-
śmietana 18 proc
6 łyżek -
sól
-
pieprz
-
jajko
1 szt -
ser mozarella
100 g -
natka pietruszki
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.
Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (0)