Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron koszyczki

    250 g
  • filet z kurczaka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • groszek mrożony

    120 g
  • ser pleśniowy niebieski

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • orzechy włoskie

    100 g

Składniki na sos

  • śmietana 18 proc

    6 łyżek
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1 szt
  • ser mozarella

    100 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.

Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.

Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat