Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron koszyczki

    250 g
  • filet z kurczaka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • groszek mrożony

    120 g
  • ser pleśniowy niebieski

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • orzechy włoskie

    100 g

Składniki na sos

  • śmietana 18 proc

    6 łyżek
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1 szt
  • ser mozarella

    100 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.

Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.

Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat