Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem
Któż nie zjadłby makaronu zapiekanego z kurczakiem? I to takiego z dodatkiem wyrazistego sera pleśniowego, groszku oraz chrupiących orzechów. Pyszny farsz wkładamy do dużych muszli makaronowych i zapiekamy pod zalewą ze śmietany i sera mozzarella.
1. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
2. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.
3. Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
4. Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
4. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 20 minut aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.