Zapiekany kalafior z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    600 g
  • cebula biała

    2 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • pieczarki

    200 g
  • ser feta

    100 g
  • kalafior

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • śmietana

    250 ml
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • ser gouda

    150 g
  • jaja na twardo

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać posiekany czosnek i cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.Doprawić solą pieprzem, papryką słodką, przyprawą do mielonego oraz dodać jedno jajko,wszystko razem dokładnie wymieszać.Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, a następnie położyć na środku blaszki lub tortownicy.Wkoło kalafiora wyłożyć połowę mięsa mielonego a na to połówki ugotowanych jajek i przykryć pozostałym mięsem, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkami, serem żółtym startym na tarce,solą i pieprzem a następnie polać całe mięso. Kalafior delikatnie posolić. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 1-1,5 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 20.05.2014 11:48
pyszny ten kalafior :)
ppaulina 12.10.2013 17:10
pycha robie podobny
Megg 10.10.2013 17:31
bardzo smaczne danie
bogusia19 10.10.2013 14:12
moje smaki
artur7 10.10.2013 14:06
juz bym mogl zjesc
dodi 10.10.2013 13:24
świetny pomysł na kalafior
aisza1 10.10.2013 13:07
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat