Zapiekany dorsz z pesto z bobu

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata ryby

  • filet z dorsza

    2 płaty
  • koperek

    5 gałązek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • cytryna

    1/2
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 do smaku

pesto z bobu

  • bób

    500 g
  • koper świeży

    2/3 szklanki posiekanego
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka prażony
  • parmezan

    1 kawałek
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • oliwa

    1/4 szklanki

pozostałe

  • marchewka

    1 sztuka
  • ser żółty

    1 łyżka starta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Płaty dorsza przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny., koper pokrojony, przyprawę do ryb. Odkładam na noc do lodówki.

Krok 2 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Ser ścieram na tarce.
Krok 3 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Bób gotuję aldente w osolonej wodzie 10 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pokrojony koperek, słonecznik, oliwę, czosnek, parmezan i miksuje blenderem.
Krok 4 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Krok 5 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Marchew obieram i kroje w plastry gotuję razem z bobem.

Krok 6 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
Płat ryby przekładam do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Smaruję połową pesto, układam połowę plastrów marchewki, na to drugi płat ryby, pesto, marchewka. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. Przekrywam folią aluminiową. Wyjmuję posypuję serem pięć minut przed wyjęciem z piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.03.2017 20:21
swietne danie
IKrakowianka 10.11.2015 14:28
pięknie podane
Benita 10.11.2015 13:31
wygląda smakowicie
ilka01 10.11.2015 13:17
super przepis :)
dollce 10.11.2015 12:54
rewelacja ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat