Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
1 sztuka -
wieprzowego mięsa mielonego
500 gramów -
przecieru pomidorowego
1 kartonik -
czosnek
5 ząbków -
oliwa
do skropienia -
bakłażan
1 sztuka -
Bazylia suszona Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta
1. Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę miąższ wydrążony z bakłażana
3. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz bazylię. Dusimy razem, by odparować trochę płynu.
4. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
5. Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.
Komentarze (3)