Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

  • wieprzowego mięsa mielonego

    500 g
  • przecieru pomidorowego

    kartonik
  • czosnku

    5 ząbków
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę wydrążony z bakłażana miąższ. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz oregano. Dusimy razem by odparować trochę płynu.

Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.

Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

manaika

27.03.2012 22:59
super!

Jaheira11

18.11.2011 22:18
rewelacyjnie wygląda

Islanzadi

10.10.2010 00:15
Już wiem co zrobię na obiad jak będę miała chwilę czasu ;p

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat