Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pomysł na obiad w letnim wydaniu - bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta. Pysznie, prosto i szybko!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • wieprzowego mięsa mielonego

    500 gramów
  • przecieru pomidorowego

    1 kartonik
  • czosnek

    5 ząbków
  • oliwa

    do skropienia
  • bakłażan

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

1. Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.

2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę miąższ wydrążony z bakłażana

3. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz oregano. Dusimy razem, by odparować trochę płynu.

4. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.

5. Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
manaika 27.03.2012 22:59
super!
Jaheira11 18.11.2011 22:18
rewelacyjnie wygląda
Islanzadi 10.10.2010 00:15
Już wiem co zrobię na obiad jak będę miała chwilę czasu ;p

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat