Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta wg Piotra Ogińskiego
Czosnek wraz z cebulą solimy i delikatnie podsmażamy na maśle przez 2 minuty. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, pieprz cytrynowy oraz gałkę muszkatołową i podsmażamy kolejne 2 minuty. Przekładamy do miski i dodajemy ser feta. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kładziemy na papier do pieczenia, przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy na cienki kotlecik. Rozbitą pierś solimy oraz pieprzymy, przekrawamy na pół, faszerujemy i zawijamy. Roladki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 220°C.
W tym czasie fasolkę blanszujemy przez 5 minut i podsmażamy cebulę na maśle przez ok. 2 minuty. Zblanszowaną fasolkę hartujemy w zimnej wodzie, a do cebulki dodajemy ocet, sól, pieprz oraz czosnek. Dodajemy fasolkę oraz orzechy. Upieczone roladki podajemy z fasolką, polentą i sokiem z roladek.