Co na obiad: Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta, a do tego fasolka szparagowa z czerwoną cebulką i prażonymi orzeszkami włoskimi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie:

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło 82%

    40 g
  • cebula

    1 szt.
  • szpinak

    200 g
  • sól morska

  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

    2 łyżki
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 szt.
  • ser feta

    80 g
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • pieprz czarny grubo mielony

  • oliwa

Fasolka:

  • zielona fasolka szparagowa

    100 g
  • masło 82%

    50 g
  • ocet winny czerwony

    50 ml
  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • orzechy włoskie prażone

    30 g
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

  • czosnek suszony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek wraz z cebulą solimy i delikatnie podsmażamy na maśle przez 2 minuty. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, pieprz cytrynowy oraz gałkę muszkatołową i podsmażamy kolejne 2 minuty. Przekładamy do miski i dodajemy ser feta. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kładziemy na papier do pieczenia, przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy na cienki kotlecik. Rozbitą pierś solimy oraz pieprzymy, przekrawamy na pół, faszerujemy i zawijamy. Roladki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 220°C.

W tym czasie fasolkę blanszujemy przez 5 minut i podsmażamy cebulę na maśle przez ok. 2 minuty. Zblanszowaną fasolkę hartujemy w zimnej wodzie, a do cebulki dodajemy ocet, sól, pieprz oraz czosnek. Dodajemy fasolkę oraz orzechy. Upieczone roladki podajemy z fasolką, polentą i sokiem z roladek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat