Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Makaron kolanka
30 dag -
papryka
8 szt -
oliwki czarne
2 garści -
wędlina
10 dag -
Bułka tarta klasyczna Prymat
10 łyżek -
kostka rosołowa
1 szt -
oliwa
kilka łyżek -
ser żółty
10 dag -
natka pietruszki
kilka łyżek -
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanki makaronowe w papryce
Kostkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, a następnie powstałym bulionem zalewamy bułkę tartą.
Do bułki dodajemy makaron, posiekane oliwki, pokrojoną drobno wędlinę, starty ser, natkę i przyprawy.
Papryki kroimy na polowki- usuwamy gniazda nasienne.
Farszem napelniamy lodeczki i kladziemy na wysmarowaną oliwą blaszkę.
Z wierzchu kazda zapiekanke skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)