Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa
ziemniaki 1,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat
sól
ziele angielskie 5 kulek
Do ziemniaków:
cebula
sól 1,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat łyżeczka
suszone oregano 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Marynata do golonki:
oliwa łyżka
miód łyżka
Musztarda francuska Prymat łyżeczka
Kminek mielony Prymat
czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól
rękaw do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną

Golonkę myjemy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli. Gotujemy przez godzinę (można trochę dłużej) na niedużym ogniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso osuszamy, a skórkę kroimy w kratkę. Z podanych przypraw, posiekanego czosnku, miodu, musztardy i oliwy przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Mieszamy z podanymi przyprawami oraz z pokrojoną cebulą. Do przygotowanego rękawa do pieczenia wkładamy ziemniaki, a na ziemniaki kładziemy golonkę, Zawiązujemy i nakłuwamy rękaw. Pieczemy przez 1,5 godziny w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 24.09.2013 17:52
bardzo sycące danie
Alberto 10.09.2013 08:22
mmmmm.pycha .właśnie z słodkości najwięcej uwielbiam golonkę
as28 19.08.2013 11:47
mniam mniam
peppermint91 24.07.2013 12:32
Wygląda smakowicie
Kuchareczka2 11.07.2013 20:39
fajne mięsko
beniaminek 28.06.2013 22:27
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak