Zapiekanka ziemniaczna z gotowaną goloną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • liść laurowy

  • sól

  • ziele angielskie

    5 kulek
  • Do ziemniaków:

  • cebula

  • sól

    1,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    łyżeczka
  • suszone oregano

    2 łyżeczki
  • papryka słodka

    łyżeczka
  • papryka ostra

    1/4 łyżeczki
  • Marynata do golonki:

  • oliwa

    łyżka
  • miód

    łyżka
  • musztarda francuska

    łyżeczka
  • kminek mielony

  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka słodka

    1/4 łyżeczki
  • sól

  • rękaw do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę myjemy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli. Gotujemy przez godzinę (można trochę dłużej) na niedużym ogniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso osuszamy, a skórkę kroimy w kratkę. Z podanych przypraw, posiekanego czosnku, miodu, musztardy i oliwy przygotowujemy marynatę, którą smarujemy mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Mieszamy z podanymi przyprawami oraz z pokrojoną cebulą. Do przygotowanego rękawa do pieczenia wkładamy ziemniaki, a na ziemniaki kładziemy golonkę, Zawiązujemy i nakłuwamy rękaw. Pieczemy przez 1,5 godziny w 190 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 24.09.2013 17:52
bardzo sycące danie
Alberto 10.09.2013 08:22
mmmmm.pycha .właśnie z słodkości najwięcej uwielbiam golonkę
as28 19.08.2013 11:47
mniam mniam
peppermint91 24.07.2013 12:32
Wygląda smakowicie
Kuchareczka2 11.07.2013 20:39
fajne mięsko
beniaminek 28.06.2013 22:27
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat