Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak 150 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
cebula czerwona 1
żółtko jajek 2
śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Gotować tak, by były lekko twarde. Szpinak zblanszować wrzucając go do gorącej wody na 1-2 minuty, następnie na durszlak i przelać go zimną wodą.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Kartofle obrać i pokroić na plastry pół centymetrowe. Połowę ułożyć w formie, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, następnie wyłożyć szpinak i połowę czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Na to rozłożyć pozostałe plastry ziemniaków, resztę cebuli i znów doprawić solą i pieprzem, tymiankiem i papryką. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ser pleśniowy pokruszyć i równomiernie rozłożyć na zapiekance. W szklance rozmącić żółtka ze śmietaną solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 27.07.2015 09:43
Prosta, tania i na pewno smaczna.
berys18 27.07.2015 08:28
smaczna zapiekanka
w mojej kuchni 27.07.2015 08:26
pyszne danie obiadowe
Motorek 27.07.2015 08:21
wygląda wyśmienicie
wwwiolka 26.07.2015 22:59
Bardzo fajny przepis.
Łukasz15 26.07.2015 21:38
Bardzo smaczna
ilka01 26.07.2015 20:23
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak