Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zapiekanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • ser żółty

    20 dag
  • przecier pomidorowy

    250 ml

przyprawy

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • papryka czerwona

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • chilli

    1/3 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy.

Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników.

Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę ok 20 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 09.01.2017 12:20
Pomysłowa i bardzo smakowita zapiekanka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat