Zapiekanka ziemniaczana z jajem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szpinak

  • szpinak świeży

    250 g
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • masło

puree ziemniaczane

  • ziemniaki

    8 szt
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • musztarda stołowa

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

dodatkowo

  • jajka

    4 szt
  • pomidorki koktajlowe

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować.
Na odrobinie masła podsmażyć posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili szpinak. Dusić pod przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Smacznego!
trufelek
Idealna potrawa na piątkowy obiad :).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 30.09.2016 13:35
Przepyszna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat