Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki.
Dno formy do zapiekanek wysmarować oliwą, ziemniaki pokroić na plasterki i ułozyć na dnie.
rozsmarować cienko sos (może być też sos uncle bens lub słodko kwaśny)
na sosie rozłozyć pojedyńcze plasterki, resztę cukini zwijać w ruloniki i ustawić ciasno obok siebie. Do środka rulonikow włozyć kawałeczki papryki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, zetrzeć na tarce ser mozzarella , do smaku dodać sól i pieprz.
Wylać na cukinie, powoli by śmietana wpłyneła pomiedzy cukinię i do środka. Posypać szczyptą oregano.
Zapiekać w temp ok 200 st przez ok 40 min.
podawać z pomidorami po wegetariańsku lub do mięsa czy ryby.